streda 26. februára 2014

Mliečko do kúpeľa - domáce kúpele

Ahojte priatelia:)
Dnes by som sa s vami rada podelila o domácu kúpeľnú vecičku na ktorú som narazila úplnou náhodou ale zistila som že jej výroba je veľmi jednoduchá a nenáročná. Pri tom vám ale aj maličké množstvo tohoto zázraku vyčaruje domáce kúpele. Stačí si len vliezť do plnej vane a relaxovať.

Reč je o sušenom mliečku do kúpeľa, ktoré je obohatené o sušené bylinky či kvety a pár kvapiek oleja. Ja som sa k nim dostala cez jednu aukciu na pomoc zvieratkám. Sú v menšej nádobke (sklenené koreničky z Ikea) a v popise bolo písané že vystačia tak na dve použitia. No zistila som že vystačia na omnoho viac použití. Stačí naozaj malé množstvo a voda sa premení na bazén plný výživy a osvieženia.
Ja som si uchmatla rovno dve mlieka, a to mlieko s vôňou eukalyptu a mety s avokádovým olejom pre osviežujúci a prebudzujúci kúpeľ, a aby mu nebolo smutno, spoločnosť mu robí mlieko s vlčím makom, sušenou levanduľou a hroznovým olejom pre príjemný a ukľudňujúci pôžitok s kúpeľa.



Sušené kozie mlieko je nabité vitamínmi A, B6, B12, E, kozie mlieko je nádherným prírodným zvláčňovačom. Vysoký obsah kaprinovej, kaprylovej a kapronovej kyseliny pôsobí ako prírodné AHA, osdtraňuje staré kožné bunky a vyrovnáva pH nových, zdravých kožných buniek. Naše kozie mlieko obsahuje 20% tuku a 21% bielkovín.
Avokádový olej je veľmi bohatý na živiny, obsahuje vitamíny A, B1, B2, D a E. Obsahuje tiež ďalšie dôležité mastné kyseliny a môže byť užitočný pre tých s kožnými ochoreniami ako sú ekzémy, lupienka a ľudí so suchou pokožkou. Ľahko sa vstrebáva do pokožky, ktorú zvlhčuje, zmäkčuje a zvyšuje jej pružnosť bez zanechania mastného pocitu. Je najmä vhodný pre zrelú pleť. Stačí ho len malé množstvo vo vašich výrobkoch. Pri výrobe mydiel stačí použiť 5% z hmotnosti olejov. Nerafinovaný má charakteristickú vôňu a je tmavo zelenej farby, čo je v poriadku, ak chcete zelené mydlo príp. iné produkty. Rafinovaná verzia má väčšinu svojich vlastností s výnimkou, že je zlatej farby, takže je vhodnejšia pre kozmetiku a mydlá.
Hroznový olej obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok, mastných kyselín, beta - karoténu a vitamínov C a E. Klinicky boli preukázané vplyvy látok v hroznovom oleji na zvýšenie elasticity pokožky, zvýšenie pevnosti ciev, takže na pokožku pôsobí veľmi blahodárne. Má silné antioxidačné účinky.V hroznovom oleji je veľké množstvo zlúčenín nazývaných oligomerné proantocyanidíny - OPC. OPC sú známe ako chemické flavonoidy a polyfenoly. Antioxidačné účinky týchto látok znižujú riziko aterosklerózy a rakoviny a podporujú zdravie očí. Účinne ovplyvňuje množstvo cholesterolu v krvi. Vhodný ako prevencia srdcových ochorení a infarktu či rakoviny. U mužov priaznivo ovplyvňuje prostatu a potenciu, u žien zmierňuje nepríjemné pocity pri menopauze.



Tak a teraz šup s tým do kúpeľa.




Po pridaní mlieka do kúpeľa sa voda mierne zakalí. Je vidieť ako je mlieko bohaté na bylinky. Ja som sa dnes rozhodla pre levanduľovú variantu. Takýto skvelý kúpeľ si môžete doma. Je to veľmi jednoduché a dokonca aj rýchle. Skladovanie nie je vôbec náročné, osobne si myslím že túto voňavú kúpeľnú bombu dlho skladovať ani nebudete a budete si dopriavať oddych vo vani. Bylinky, oleje a iné prísady si môžete nakombinovať ako len chcete podľa uváženia. Na internete nájdete množstvo skvelých nápadov. pridávam pár ktoré ma zaujali. nechajte sa inšpirovať a využite silu prírody a nie chémie.

Recept 1 :
sušené mlieko: 2-3 polievkové lyžice na kúpeľ
sušené riasy: 1-2 polievkové lyžice na kúpeľ
morská soľ: 1-2 polievkové lyžice na kúpeľ
žĺtok: 1 na kúpeľ
tekuté mydlo: 1 polievková lyžica na kúpeľ
kúpeľové mlieko alebo telové mlieko: 1-2 polievkové lyžice na kúpeľ

Recept 2 :
40g sušeného mlieka
40g jogurtového prášku
Oba prášky sú výborný zdroj proteínov, vápnika, riboflavínu a vitamínu B12, ale hlavne prírodný zdroj AHA kyselín (kyselina mliečna).
30g sódy bikarbóny
30g kukuričný škrob
1 hrsť sušených ružových lístkov
20 kvapiek EO geránium
20 kvapiek vonného oleja ruža

Samozrejme je len na vás či si zvolíte jednoduchý rýchli postup s pár základnými ingredienciami alebo vás zaujme (ako mňa) niečo takéto zložitejšie.

Dúfam že sa vám článok páčil :) budem rada ak sa prihlásite na odber.


Žiadne komentáre :